Participatie van burgers, is dat werkelijk zo belangrijk?

Participatie van burgers, is dat werkelijk zo belangrijk?

Bij infrastructurele projecten komt nogal eens wat overlast op de omgeving kijken. Neem windmolens, als die neergezet moeten worden, betekent dat er hele wegen afgesloten moeten worden. Bij het aanleggen van een rotonde, moeten de wegen eromheen dicht en ontstaan er andere rijbewegingen. Ook hier is goede, heldere communicatie cruciaal. Als je goed uitlegt waarom je iets doet, krijg je burgers mee, en die betrokkenheid is bij dergelijke projecten enorm belangrijk.

Communiceer over wat en waarom

Participatie begint dus met communiceren over wat je doet en waarom je iets doet. Nodig mensen uit, niet alleen om betrokken te zijn, maar ook om hun ideeën te delen. Soms heb je als gemeente bedacht dat het onvermijdelijk is om een bepaalde weg tijdelijk af te sluiten en dan blijkt dat bewoners een beter idee hebben. Laat bewoners daarom meepraten en meedenken, zodat je ze – zowel bij het ontwerp als de realisatie – kunt blijven interesseren voor het onderwerp. Hoe vaak hoor je niet dat een burger zegt: dat heb ik altijd al gezegd, dat moet anders. Maar als hij of zij zijn ideeën niet kwijt kan omdat de blokkade om iemand bij de gemeente te spreken te groot is, dan is dat een gemiste kans.

De gemeente, dat ben je zelf!

In de Omgevingswet die eraan zit te komen, is participatie ook in de wet verplicht. Dan mag je als burger gaan nadenken over je woongebied: waar moeten winkels komen, waar moeten scholen komen, waar moet ruimte zijn voor industrie, dat soort zaken. Veel gemeentes hebben inmiddels een participatiewebsite gelanceerd, maar als er te weinig content op zo’n website wordt geplaatst en de site wordt niet onderhouden, dan sterft het een schone dood. Daar is een verandering van mindset voor nodig. Ook bij de burgers moet de mindset veranderen: de gemeente ben je zelf! Het gemeentebestuur is gekozen, die zorgt ervoor dat er een coalitie komt, dat er een college komt, en uiteindelijk geeft die bestuur op de organisatie en is het een ambtelijk apparaat. Maar het zijn het de inwoners die dat direct of indirect kiezen. De gemeente, dat ben je zelf!

Drempels verlagen

Het belang van participatie mag duidelijk zijn. De grote vraag is dan: hoe betrek je inwoners op een dusdanige manier dat hij of zij ook daadwerkelijk participeert? Dat doe je bijvoorbeeld door drempels te verlagen, onderwerpen te kiezen die aanspreken en de burgers op een aantrekkelijke manier uit te nodigen om onderdeel te zijn van het gesprek.

Nieuwsgierig?

Met ICASSxl hou je als gemeente overzicht en controle op alle onder- en bovengrondse werkzaamheden in de openbare ruimte en wordt de prestatieverklaring een stuk eenvoudiger. ICASSxl biedt je handvatten voor centrale documentatie, proactieve regie én zorgt voor efficiënte communicatie en tijdsbesteding. Benieuwd wat ICASSxl voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op via icass@smart4solutions.nl of 06 – 2815 4741.

Jan van der Heide

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *