Hoe maak ik een goede prognose van de lengte van een bouwproject?

Hoe maak ik een goede prognose van de lengte van een bouwproject?

Als je als gemeente een bouwproject start, wil je vooraf weten wanneer het klaar is. Daarin ben je natuurlijk geheel afhankelijk van de aannemer. Hoe stevig de overeenkomst ook zit dichtgetimmerd, vertraging kan altijd voorkomen. Met goede communicatie kom je een heel eind.

Afhankelijk

Eerst het korte antwoord op de vraag in de titel van deze blog. Niet. Maar laat me dat toelichten in een iets langer en genuanceerder antwoord. Bij het maken van een goede prognose ben je als projectleider bij een gemeente grotendeels afhankelijk van de aannemer. Uiteindelijk is hij het die bepaalt hoe lang een project duurt. Zet hij er vijftig mensen per week op of tien? Een aannemer maakt een offerte en daarin staat in welke tijd hij het project denkt te kunnen realiseren. Helaas lukt dat niet altijd. En ook al worden er boeteclausules opgenomen in de onderlinge overeenkomst en komt elke vertraging de aannemer duur te staan, uiteindelijk zit je als projectleider nog steeds met de gebakken peren. Want als de aanleg van een weg of viaduct met een maand of twee maanden vertraagd is, is dat een fikse tegenvaller voor een gemeente.

Ervaring leert

Uiteraard is het slim om als gemeente een referentiedatabase op te bouwen voor soortgelijke projecten. Als je al die ervaringen goed vast gaat leggen, vergaar je kennis en kun je als projectleider een steeds beter gevoel gaan krijgen bij de duur van een bouwproject. Ook al mag je als gemeente niet steeds je werk uitzetten bij dezelfde aannemer, zo’n database met ervaringen helpt enorm.

Communiceer

Net als in de vorige blog, mag ook hier het belang van communicatie niet worden onderschat. Hoe beter je met de aannemer samenwerkt en hoe beter jullie onderlinge verstandhouding, hoe beter je op de hoogte bent van afwijkingen en hoe sneller je eventueel nog bij kunt sturen. Ja, je besteedt zo’n bouwproject uit aan de aannemer, maar je moet het project samen realiseren. Uiteindelijk doe je het voor de inwoners, en daar is de gemeente verantwoordelijk voor. Dus dat rondje langs de werken die je als projectleider maakt, is van onschatbare waarde. Praat met de opzichters, stap de bouwkeet in, en hou vinger aan de pols. Zo kom je uiteindelijk het verst.

Nieuwsgierig?

Met ICASSxl hou je als gemeente overzicht en controle op alle onder- en bovengrondse werkzaamheden in de openbare ruimte en wordt de prestatieverklaring een stuk eenvoudiger. ICASSxl biedt je handvatten voor proactieve regie én zorgt voor efficiënte communicatie en tijdsbesteding. Benieuwd wat ICASSxl voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op via icass@smart4solutions.nl of 06 – 2815 4741.

Jan van der Heide

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *