3 implicaties van jarenlange projecten – en wat te doen?
Als je een project aangaat dat jaren duurt, brengt dat nogal wat uitdagingen met zich mee. Wat kan er misgaan en wat kun je eraan doen?
1 Onzekerheden
Zoals we in onze vorige blog al schreven, kan een de doorlooptijd van een infrastructureel project nogal lang duren. Soms zelfs jaren. Het is niet alleen lastig om een financiële inschatting te maken van zo’n lang traject, het brengt bovendien de nodige risico’s met zich mee. Het meest voor de hand liggende waar je mee te maken kunt krijgen zijn prijsveranderingen. Hoe schat je dat in? En kijk eens naar de onvoorziene crisis zoals we daar nu middenin zitten. Als je twee jaar geleden een inschatting had moeten maken van een bouwproject, had je dit scenario niet kunnen bedenken. Of stel dat je bezig bent met de aanleg van een weg, en er komt een financiële crisis. Is die weg dan echt nog wel nodig?
2 Betrokkenheid
Kortom, het feit dat voor zo’n lange periode dingen vast moet leggen, zorgt voor een hoop onzekerheid. Bovendien is het heel lastig om de burgers zo lang betrokken te houden. Als er vandaag besloten wordt dat er een extra aansluiting op een snelweg nodig is, hoe zorg je dan dat de burgers aangehaakt blijven, gedurende al die jaren dat het project gaat duren. Hoe blijf je dicht bij de burgers staan en hoe communiceer je op een dusdanige manier dat je blijft interesseren?
3 Miscommunicatie
In zo’n lang project is de kans ook groot dat er veel personele verschuivingen plaatsvinden. Mensen komen en mensen gaan. Hoe verloopt dan de overdracht van het werk? Zo kon er bij de werkzaamheden rondom de rotonde in Beilen heel wat misgaan. Men was zo druk bezig met het ontwerp van de rotonde en hoe de verkeersbewegingen moesten plaatsvinden, dat men was vergeten na te gaan wat er precies in de grond lag. Dat was niet alleen slappe veengrond, maar ook een wirwar aan kabels die verlegd moesten worden. Zo viel de rotonde tonnen hoger uit dan gebudgetteerd, en waren de stakeholders op z’n zachtst gezegd not amused. Als iemand in het verleden die informatie centraal had vast kunnen leggen, was dat allemaal niet nodig geweest.
Nieuwsgierig?
Met ICASSxl hou je als gemeente overzicht en controle op alle onder- en bovengrondse werkzaamheden in de openbare ruimte en wordt de prestatieverklaring een stuk eenvoudiger. ICASSxl biedt je handvatten voor centrale documentatie, proactieve regie én zorgt voor efficiënte communicatie en tijdsbesteding. Benieuwd wat ICASSxl voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op via icass@smart4solutions.nl of 06 – 2815 4741.
Jan van der Heide
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!